Ik merk dat er op dit moment een trend gaande is op dit forum om zo koolhydraatarm mogelijk te eten. Voornamelijk van de groene lijst dus.
Dat is niet helemaal volgens de richtlijnen van Grip op Koolhydraten.
Dat neigt meer naar Atkins.
Juist het koolhydratenuur is de joker van het programma.
Zet die dan ook in ;-)
Ik denk dat het verstandig is dat vooral degenen die niet goed afvallen, in het koolhydratenuurtje overgaan tot het eten van de nodige koolhydraten van de oranje lijst. En dan bedoel ik natuurlijk niet alleen maar suikerrijke producten. En dan de rest van de dag keurig volgens de groene lijst eten.
Via de steeds groter wordende kennis op het web zijn er steeds meer geluiden en bewijzen, dat het zo kan zijn dat als mensen hele tijden bijvoorbeeld geen koolhydraten (dus echt lowcarb) eten, op den duur de stofwisseling trager wordt.
Een tragere schildklierwerking kan komen door tijden lang vrijwel geen tot zeer weinig koolhydraten te eten.
Is er echt sprake van een trage schildklierwerking dan kan een bezoek aan een gespecialiseerde (natuur)arts een aanrader zijn. Of laat je testen op de functie van je stofwisseling en eventuele tekorten in nutriënten.
Juist door de portie koolhydraten in het koolhydratenuur komt de verbranding goed op gang. Zowel de vet- als de koolhydratenverbranding.
Ook de mensen met een eiwitshake verleden, hebben gedurende een (lange) tijd én weinig koolhydraten én soja én kunstmatige zoetstoffen tot zich genomen. Dus tijden geen koolhydraten en heel weinig calorieën.
Door nu weer koolhydraten te eten in het koolhydraten uur zal ook de koolhydratenstofwisseling op gang komen.
Daar komt weer het verhaal van iemand die wekelijks bij me kwam die vertelde dat ze in de weken dat ze 1 appelflap at wel af viel en in de weken dat ze behoorlijk streng op de koolhydraten lette, viel ze minder af. Ik merkte dat bij meerderen.
Ik durfde daar nooit zo in te geloven en uit te spreken of te propageren, maar de term refeed in combinatie met kh-arm begint gemeengoed te worden.
Een te streng koolhydraatarm regiem, daar gaat het lichaam zich tegen verzetten. ;-(
De term REFEED komt steeds vaker voor op internet. Vooral bij mensen die streng koolhydraatarm bezig zijn. Te GOK-groen dus.
Met GOK hebben we in feite in fase 1 met een gebalanceerd koolhydratenuur dagelijks een soort van refeed.
En in fase 2 met het 4-3 stramien in de weekenden zeker. Dan worden de glycogeenvoorraden weer goed gevuld en de hormonen aangestuurd om hun werk te gaan doen.
De rest van de week weer lekker het extra gewicht eraf werken met fase 1 GOK. Zo houd je de stofwisseling mooi op gang, zowel de vetverbranding als de koolhydratenverbranding.
Alle hormonen weer alert en lichaam en geest energiek en helder 🙂
Het koolhydraatbeperkte kunstje werkt na vele jaren nog steeds.
Ikzelf ben nu bijna 8 jaar aan het GOK-ken en de dagen dat ik geen koolhydraten in mijn uurtje genomen heb kan ik op één hand te tellen. Al jaren zit in in fase 2 = opgewicht komen. Ik volg strategie 5 (pag 145 basisboek)
Mijn stofwisseling is nog prima. Het koolhydraatbeperkte kunstje werkt bij mij nog steeds. Op dagen dat ik meer dan 1x koolhydraten eet kan ik soms wel 500-1000 gram aankomen (vooral de eerste dag door vochtvasthouden vanwege koolhydratenopslag in de spieren waar watermoleculen voor nodig zijn, tussen 2 glucosemoleculen, komt 1 watermolecuul), en in mijn koolhydraatbeperkte dagen met één KH-uurtje kan ik zelfs 500 gram per dag afvallen (ook weer vochtverlies door vrijkomende koolhydraatreserves), en dan eet ik in elk koolhydratenuur aardappels/rijst/pasta, fruit en chocolade als koolhydratenbron. [/b]
Ook GOK-goeroe Yeppe/Annemarie (link) eet altijd een goed gevuld koolhydratenuur, ze viel mooi gestaag af en is al een tijdlang opgewicht.
Advies
Daarom voor iedereen, maar vooral ook aan ex-shakers het advies
om in het koolhydratenuur te genieten van de toegestane portie koolhydraten zoals beschreven in de richtlijnen van fase 1 (basisboek vanaf pag 35).
Aan alle moeilijk afvallende mensen het advies om af te wisselen:
Wissel dagen met wat meer koolhydraten af met dagen met wat minder koolhydraten.
Hierdoor wisselt vaak vanzelf ook de hoeveelheid calorieën.
En dat is prima voor je stofwisseling ;-)
Laat je lichaam niet lui worden.
Blijf het triggeren/prikkelen.
En om de stofwisseling een boost te geven is bewegen prima, maar doe het svp via intervaltraining.
Ook weer in het kader van prikkel je lichaam.
Google op HIIT, kijk wat filmpjes op youtube en je zult er enthousiast over worden.
Met korte trainingen optimaal effect.
Dat wil toch iedereen.
Vraag van Pukkie
Zoals ik het in kookboek 2 heb uitgelegd kun je aanhouden.pukkie schreef:Hallo Yvonne,
Ik heb toch nog een vraagje. Ik snap het belang van koolhydraten eten in het uurtje. Ik heb je bericht over de joker inzetten gelezen. Maar, hoe verhoudt dat zich tot de indeling met punten die jij geeft in je laatste boek? Begrijp ik het goed dat je wel af en toe een hele groene dag kunt hebben, zoals ik dat bijvoorbeeld gisteren heb gedaan na mijn kookcursus van zondag? Maar dat je dat vooral niet te vaak moet doen, omdat je anders het Atkins-effect krijgt?
Ik hoor het graag van je,
groeten,
Af en toe een groene dag is prima.
Dat compenseert dan prima een dag met wat meer koolhydraten.
Ook af en toe het ontbijt uitstellen tot het middaguur is een mooi compensatiemiddel.
Dit bericht van de joker is vooral bedoeld voor de mensen die té erg de koolhydraten gaan verminderen. Dan wordt GOK moeilijk vol te houden en kans is dan groot dat het tegengaat staan en dat afhaken de volgende stap is.
Op een forum gaan mensen elkaar allerlei tips aanreiken en elkaar navolgen. Er was een tijdje een stroming gaande om in het koolhydratenuur ook geen aardappels of zo te eten.
Dat wilde ik tegengaan omdat ik vooral streef naar een zo uitvoerbaar mogelijk eetpatroon wat zo min mogelijk afwijkt van ons ingebakken eetpatroon van aardappels-vlees-groente.
Het meeëten met andere huisgenoten tijdens de gezamenlijke maaltijd wil ik daarom zoveel mogelijk in ere houden en promoten.
Er zijn voldoende andere diëten waarbij 'gewoon meeëten met de warme maaltijd' niet mogelijk is.
En iedere dag 'apart koken' voor de warme maaltijd is wat mij betreft geen optie.
Het afwisselen van koolhydratenuur van avondeten naar lunch, mocht het zo uitkomen, maakt GOK ook zo praktisch, uitvoerbaar en levenslang vol te houden. :lol:
En dat kilo's van minder belang zijn dan de centimeters bewijzen wel deze spiegelfoto's (link).