Eiwitrijk dieet (van Dr. Frank) verhoogt kans op diabetes

Onderwerpen en discussies over voeding

Moderator: Y. Lemmers

Plaats reactie
n0ralien
Berichten: 836
Lid geworden op: 11-10-2010 10:26

Eiwitrijk dieet (van Dr. Frank) verhoogt kans op diabetes

Bericht door n0ralien » 19-03-2011 12:30

Hier een artikel uit de volkskrant:
Eiwitrijk dieet van Dr. Frank verhoogt kans op diabetes.

Quote: Eiwitrijke diëten, zoals die van internist Frank van Berkum, kunnen de kans op diabetes verhogen. Dat ontdekte voedingswetenschapper Ivonne Sluijs (29) van het Universitair Medisch Centrum in Utrecht die op 31 maart promoveert op dit onderwerp.

Met Gokken wordt ook meer eiwit genuttigd dan dat het voedingscentrum voorschrijft.
Waarschijnlijk moet er nog veel meer onderzoek naar gedaan worden, want juist de succesverhalen hier op het forum van verschillende diabeten laten zien dat ze 'minder' diabeet zijn geworden.


http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2664/Nie ... 9846c7b3,0
Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd.

Afbeelding

n0raliens dagboek

Sifra
Berichten: 3330
Lid geworden op: 04-03-2010 14:10

Bericht door Sifra » 19-03-2011 12:56

Ik had dat gisteren ook gelezen en jij schrijft precies op wat ik ook al dacht.

Dr Frank heeft mensen in zijn praktijk die al diabetes hebben juist op dit dieet gezet om van hun diabetes af te komen (of iig te verbeteren).

Ik denk dat er iets mis is gegaan met dat onderzoek.

Gebruikersavatar
Yvonne Lemmers
Site Admin
Berichten: 1725
Lid geworden op: 10-12-2007 19:43

GOK is geen eiwitrijk dieet zoals dr Frank

Bericht door Yvonne Lemmers » 19-03-2011 22:49

Met koolhydraatbeperkt eten volgens de richtlijnen van Grip op Koolhydraten krijg je ongeveer 1500 kcal binnen. Procentueel kom je dan uit op een hoger eiwitpercentage, maar in totaal aantal grammen eiwitten kom je waarschijnlijk niet hoger uit dan iemand die 3000 kcal (of meer) eet.

Bij de meeste eiwitrijke diëten worden ook met kunstmatige zoetstoffen (zoals aspartaam en sucralose) gezoete shakes gebruikt. Ook light frisdranken zijn daar toegestaan.

Grip op Koolhydraten is koolhydraatbeperkt met kunstmatige zoetstoffen op de rode lijst!! Stevia is de enige toegestane zoetstof en in het koolhydratenuur zijn met mate (en met inachtneming van de richtlijnen) met natuurlijke suiker gezoete gerechten toegestaan.
Grip op Koolhydraten is dus niet een koolhydraatarm dieet zoals dr Frank. De resultaten uit het onderzoek zijn wellicht het gevolg van de werking van de gebruikte kunstmatige zoetstoffen op de stofwisseling/insulinewerking.

zie ook:
  • Wordt stevia binnenkort alternatief voor suiker?

    Professor Jan Geuns presenteert nieuw boek over stevia.

    Stevia rebaudiana Bertoni, kortweg stevia, is een kleine struikachtige plant, die mogelijk een gezond alternatief voor suiker kan worden. Uit de bladeren van stevia kan stevioside gewonnen worden, een natuurlijk zoetstofconcentraat dat ruim tweehonderd keer zo zoet is als suiker. Professor Geuns van het Laboratorium voor Functionele Biologie aan de K.U.Leuven doet al ruim twintig jaar onderzoek naar de eigenschappen van stevia. “In vergelijking met suiker heeft stevioside bijna geen negatieve eigenschappen. Het is stabiel, wat betekent dat de chemische structuur ook bij hoge temperaturen niet verandert. Andere grote voordelen van stevia zijn dat het geen of heel weinig calorieën bevat en niet slecht is voor de tanden. Stevioside kan voor diabetici en obese mensen een gezond alternatief zijn voor suiker ”.

    Hoge concentraties stevioside zouden volgens professor Geuns ook farmacologische effecten hebben. “Patiënten met hypertensie die stevioside namen, noteerden een lagere bloeddruk. Steviosode heeft ook enkele veelbelovende eigenschappen die nuttig kunnen zijn in de behandeling van type 2-diabetes. Het verlaagt de bloedspiegel glucose en verhoogt tevens de gevoeligheid voor insuline. Stevioside voorkomt tenslotte ook aderverkalking en bovendien zijn er geen nevenwerkingen bekend.”

    In landen als Brazilië, Paraguay, Korea, Maleisië, Mexico, Israël en Japan is stevia al jarenlang ingeburgerd. In Frankrijk is rebaudioside A, een andere zoetstof van stevia, al toegelaten. Binnenkort neemt de European Food Safety Authority een beslissing over het gebruik van stevia in de Europese Unie.

    Op 25 maart om 16 uur presenteert prof. Geuns zijn boek Stevia and steviol glycosides, een must voor onderzoekers, dokters, farmacologen, voedingsspecialisten en iedereen die geïnteresseerd is in gezonde voeding. De presentatie vindt plaats in het Auditorium 01.30 van het Instituut Plantkunde, Kasteelpark 31, te 3001 Heverlee. De toegang is vrij. Liefhebbers kunnen suikervrij bier en ijs proeven.

    Voor meer info, contacteert professor Jan Geuns, Jan.Geuns@bio.kuleuven.be, 016 32 15 10.
    http://bio.kuleuven.be/biofys/[/list:u]zie de korte filmpjes van Prof Geuns http://www.youtube.com/watch?v=wXW9yCsbHHk
    en http://www.youtube.com/watch?v=ZTGsU4RsWlM

n0ralien
Berichten: 836
Lid geworden op: 11-10-2010 10:26

Bericht door n0ralien » 20-03-2011 12:26

In zo'n krantenartikeltje staat natuurlijk niet veel, maar het feit blijft wel dat deze dame promoveren gaat op dit onderzoek.
Daarom zou ik graag wat meer willen weten hoe zij dat onderzoek opgezet heeft, welke criteria etc etc.
En vooral hoe ze de conclusies onderbouwd heeft.

Net wat je al aangeeft Yvonne, de vraag of er wel zoetmiddelen gebruikt mogen worden, hoe aten die proefpersonen en hoe zijn ze gaan eten.

De kop van het artikel kan veel onrust brengen onder mensen die bang zijn om diabetes te krijgen en daardoor dan weer verkeerde keuzes gaan maken mbt hun voedingspatroon.
Jammer dat een leek niet goed geïnformeerd kan worden hierover, de info van het voedingscentrum slaat nergens op.
Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd.

Afbeelding

n0raliens dagboek

Carla!
Berichten: 8124
Lid geworden op: 25-10-2009 20:14

Bericht door Carla! » 21-03-2011 20:06

Daar is het dan ook het Voeding scentrum voor, zet mensen bijna altijd op het verkeerde been en wat denk je waar zij hun geld vandaan krijgen, de grote multinationals en daarom vallen die elkaar echt niet af hoor.

Maar de kop boven het artikel suggereert wel dat je er diabetes van krijgt en als je weinig of niks van deze ziekte weet, ga je er natuurlijk heel erg over twijfelen of je dit dieet moet doen, maar ik twijfel echt niet aan de manier van GoK.

Gebruikersavatar
Heleen84
Berichten: 6
Lid geworden op: 25-03-2011 16:17

Bericht door Heleen84 » 30-03-2011 20:18

Hoi!
Tsja het voedingscentrum... de directrice komt geloof ik van unilever....
"ik kies bewust logo" kan je "kopen" als producent
Zoals Yvonne ook zegt, het zal ook te maken hebben met alle kunstmatige troep die men eet.

Ok, iemand promoveert met een onderzoek, maar daar tegenaan hangen ook weer tig onderzoeken dat kh niet werken en eiwit wel. En wat onderzoekt zij precies? Met de juiste vraagstelling kan je ervoor zorgen dat je eruit krijgt wat je wil of wat de opdrachtgever voor ogen heeft. (eigen ervaring)

Gebruikersavatar
jikkielief
Berichten: 65
Lid geworden op: 10-08-2010 11:51

Bericht door jikkielief » 04-04-2011 10:59

De mensen die haar laten promoveren kunnen voor hetzelfde geld nog van het vetarme stempel zijn, al dan niet gesponsord door het voedingscentrum/unilever.

(het zijn mensen die ooit een diploma kregen voor hun mening. Ik heb ook een diploma over mijn mening. (maar dan over marketing en media))

Als ik het artikel zo lees vind ik het ook klinken als: "Koolhydraat laag is hip en effectief. Ik promoveer op de eiwitten en de diabetes. Ik knutsel een leuk dieet in elkaar en word miljonair. Dat kunnen niet veel promovendi zeggen."

Wat er niet bij staat is dat statistieken lezen een kunst apart is. als in haar statistieken een conclusie voorkomt a la: Verhoging eiwit inname leidt tot hogere kans op suikerziekte betekent dat niet dat dat mensen zijn die alleen maar meer eiwitten hebben gegeten: hebben ze kunstmatige zoetstoffen tot zich genomen, volgen ze het dieet nog steeds? (eraan en eraf zal je lijf wel niet zo leuk vinden) is er een familiehistorie van diabetes? enzovoort.

Het klinkt leuk, maar er kunnen echt wel wat kritische vragen worden gesteld.
Als het hier is, is het overal. Als het daar niet is, is het Nergens

Plaats reactie