E-nummers

Onderwerpen en discussies over voeding

Moderator: Y. Lemmers

Plaats reactie
Gebruikersavatar
chocoslaaf
Berichten: 18
Lid geworden op: 23-02-2010 00:38

E-nummers

Bericht door chocoslaaf » 20-08-2010 22:36

In biologische vleeswaren van AH zit E251 (natrium nitraat)
daar staat ook het ECO-keurmerk nog op, wat kunnen we nog vertouwen!!!!

nita
Berichten: 4778
Lid geworden op: 09-03-2010 16:22

Bericht door nita » 22-08-2010 05:32

Klopt, zo voel ik het ook. bij de plus BIO vleeswaar MET smaakversterkers erin. Word je toch wanhopig van.

Janina
Berichten: 196
Lid geworden op: 06-08-2010 13:03

Bericht door Janina » 22-08-2010 09:29

Erg hè, denk je dat je goed doet :roll:
Hier zit verder geen echte bio slager, daarvoor moet ik naar Rotterdam, dat red ik ook niet altijd qua tijd.

Ik at voorheen veel vleesvervangers, tot ik me ging verdiepen in de E-nummers, in sommige van AH zit gewoon E621 :evil:
Afbeelding Afbeelding Afbeelding

nita
Berichten: 4778
Lid geworden op: 09-03-2010 16:22

Bericht door nita » 22-08-2010 17:09

Heb via email contact met een biologische boer. Maar deze verkoopt nog geen vleeswaar alleen vlees pakketten. Dus voorlopig moeten we het maar met een beperkter assortiment vleeswaar doen. Vond in de supermarkt wel corned beef en volgens de verpakking zat er niet veel meer in dan rundvlees en nog wat groene E nrs. Sommige soorten vleeswsar wil je echt niet meer eten als je leest wat er in zit. blijf er wel steeds om vragen!!!

Janina
Berichten: 196
Lid geworden op: 06-08-2010 13:03

Bericht door Janina » 22-08-2010 20:14

Bij de Bioslager in Rotterdam hebben ze alleen fricandeau en rosbief zonder e-nummers, de andere vleeswaren hadden wel e-nummers maar ze kon me niet zeggen welke :roll:
Afbeelding Afbeelding Afbeelding

nita
Berichten: 4778
Lid geworden op: 09-03-2010 16:22

Bericht door nita » 23-08-2010 13:54

Rosbief is idd ook bij de gewone supermarkt al zonder Enummers.

kaatjekat
Berichten: 515
Lid geworden op: 18-08-2009 12:47

Bericht door kaatjekat » 03-09-2010 09:38

chocoslaaf schreef:In biologische vleeswaren van AH zit E251 (natrium nitraat)
daar staat ook het ECO-keurmerk nog op, wat kunnen we nog vertouwen!!!!
Even voor de duidelijkheid: dat is geen E-nummer van de rode lijst hoor.
Komt van nature voor als mineraal. Komt ook voor in vrijwel alle (blad)groente.
Het wordt toegevoegd als conserveermiddel en om kleurverlies in vlees tegen te gaan.
Wie niet waagt, die niet wint!

Janina
Berichten: 196
Lid geworden op: 06-08-2010 13:03

Bericht door Janina » 03-09-2010 11:04

In het boekje 'wat zit er in uw eten? ' is de E251 omschreven als zeer gevaarlijk.

Een erg gevaarlijk chemisch conserveermiddel, dat ook wordt gebruikt bij het maken van salpeterzuur, kunstmeststof en voor de conservering van vleesextracten.
Afbeelding Afbeelding Afbeelding

Thea Bremer
Berichten: 3243
Lid geworden op: 20-10-2009 13:44

Bericht door Thea Bremer » 03-09-2010 11:34


Ja en de risico's zijn: hyperactiviteit, astma, slapeloosheid, misselijkheid, duizeligheid, lage bloedruk en kankerverwekkend.
Thea Bremer

kaatjekat
Berichten: 515
Lid geworden op: 18-08-2009 12:47

Bericht door kaatjekat » 03-09-2010 11:38

Natriumnitraat zit in alle bladgroenten, dan moet je die ook vermijden? Als je het verhit wordt het omgezet in nitriet (E250) en DAT is wel schadelijk (kankerverwekkend). Zo zie je maar weer dat berichtgeving ook niet alles is, wat moet je nog geloven? :roll: En het wordt aan vlees(waren) toegevoegd om botulisme tegen te gaan, daar wil je ook niet van ziek worden toch? Het blijft altijd kiezen tussen 2 kwaden...
Wie niet waagt, die niet wint!

Janina
Berichten: 196
Lid geworden op: 06-08-2010 13:03

Bericht door Janina » 03-09-2010 11:45

Dus, als ik jouw berichtje leest, zou je het alleen kunnen eten als je het niet verhit?

Ik weet het niet, ik probeer er toch maar heel voorzichtig mee te zijn :roll:
Ik kies dan maar voor Fricandeau en Rosbief van de bioslager, die zijn e-nummervrij, als ik ze mag geloven.
Afbeelding Afbeelding Afbeelding

Thea Bremer
Berichten: 3243
Lid geworden op: 20-10-2009 13:44

Bericht door Thea Bremer » 03-09-2010 11:47

Ik weet het! Als je in dat boekje kijkt, dan durf je ook niets meer te eten hoor! Ik kijk er dan ook niet al TE veel in. Heb er voor mezelf uitgehaald wat ik absoluut wil vermijden en de rest moet ik dan m'n ogen maar voor sluiten.

Ik wil ook nog leuk leven :wink:
Thea Bremer

Kees
Berichten: 679
Lid geworden op: 24-04-2009 08:35

Bericht door Kees » 03-09-2010 11:49

kaatjekat schreef:Natriumnitraat zit in alle bladgroenten, dan moet je die ook vermijden? Als je het verhit wordt het omgezet in nitriet (E250) en DAT is wel schadelijk (kankerverwekkend). Zo zie je maar weer dat berichtgeving ook niet alles is, wat moet je nog geloven? :roll: En het wordt aan vlees(waren) toegevoegd om botulisme tegen te gaan, daar wil je ook niet van ziek worden toch? Het blijft altijd kiezen tussen 2 kwaden...
Helemaal met je eens, Karin! Het boekje 'Wat zit er in uw eten?' schiet zijn doel voorbij door de paranoïde toon en de vaak slechte, onwetenschappelijke argumenten waarmee de claims onderbouwd worden, als ze al onderbouwd worden.

Gebruik liever bronnen als http://www.food-info.net/ dan dit boekje voor informatie over voedseladditieven.

Kees

Gebruikersavatar
SooSje
Berichten: 15
Lid geworden op: 04-08-2010 13:35

Bericht door SooSje » 04-09-2010 20:15

Kees schreef:
kaatjekat schreef:Natriumnitraat zit in alle bladgroenten, dan moet je die ook vermijden? Als je het verhit wordt het omgezet in nitriet (E250) en DAT is wel schadelijk (kankerverwekkend). Zo zie je maar weer dat berichtgeving ook niet alles is, wat moet je nog geloven? :roll: En het wordt aan vlees(waren) toegevoegd om botulisme tegen te gaan, daar wil je ook niet van ziek worden toch? Het blijft altijd kiezen tussen 2 kwaden...
Helemaal met je eens, Karin! Het boekje 'Wat zit er in uw eten?' schiet zijn doel voorbij door de paranoïde toon en de vaak slechte, onwetenschappelijke argumenten waarmee de claims onderbouwd worden, als ze al onderbouwd worden.

Gebruik liever bronnen als http://www.food-info.net/ dan dit boekje voor informatie over voedseladditieven.

Kees
Bedankt voor je link Kees, ik zit al een tijdje te twijfelen of ik het boekje zal bestellen maar volgens mij kun je dan echt door de bomen het bos niet meer zien! Ik ga eens flink lezen op die site en bestel het boekje maar niet.
Afbeelding

droeppie
Berichten: 111
Lid geworden op: 26-02-2011 14:15

Bericht door droeppie » 02-03-2011 20:05

Even een vraagje...moet je alleen de E nrs uit de rode lijst vermijden of zoveel mogelijk / alle E nrs?
Tegenwoordig zitten die "krengen" overal in :?

Thea Bremer
Berichten: 3243
Lid geworden op: 20-10-2009 13:44

Bericht door Thea Bremer » 02-03-2011 21:26

Het is wat je zelf wilt. Begin iig zoveel mogelijk die van de rode lijst te vermijden. Dan heb je al heel wat gewonnen :wink:
Thea Bremer

kaatjekat
Berichten: 515
Lid geworden op: 18-08-2009 12:47

Bericht door kaatjekat » 02-03-2011 22:02

Je kunt niet alle E nrs vermijden, in vleeswaren zit bijv. nitraat om besmetting met botulisme te voorkomen... bovendien heeft vit. C ook een E nummer. Ze zijn niet per definitie slecht.
Wie niet waagt, die niet wint!

anjazingt
Berichten: 102
Lid geworden op: 14-03-2011 09:03

Bericht door anjazingt » 16-03-2011 13:56

Het boekje met de E-nummers heb ik in de la van de keukentafel liggen. Ik mijd lang niet alle omschreven 'additieven': de groene en oranje gaan bij mij gewoon de pan in. Van de rode heb ik de volgende op de taboelijst staan:

E261 Mononatriumglutamaat
E950 Ascesulfaam-k
E951 Aspartaam
E202 Kaliumsorbaat
E640 Glycine
E132 Indigotine of Indigokarmijn, plus alle andere chemische kleurstoffen
E210 t/m E213 Benzoeënzuur en verwante middelen
En verder alles waar zilver, goud, zoutzuur en zwavelzuur in zit.

Dat zijn wat mij betreft de ergste, al ben ik er vast een aantal vergeten. Het boekje is op zich een handig naslagwerk, omdat alles er gemakkelijk in te vinden is. Ik neem het wel met een behoorlijke korrel zout (zonder zuur :wink:). Er staan zoveel spelfouten in, dat het me stoort. Als iets echt zo belangrijk is, waarom wordt er dan niet zorgvuldiger mee omgesprongen?!? Maar goed, het meeste neem ik voor waar aan. Het was verhelderend te lezen, dat Ve-Tsin in China al honderden jaren gebruikt wordt, maar dan wel in de natuurlijke variant en niet het chemische mononatriumglutamaat.
Het gaat erom dat jij eet waar je je goed bij voelt!

kaatjekat
Berichten: 515
Lid geworden op: 18-08-2009 12:47

Bericht door kaatjekat » 16-03-2011 14:58

Maar wat als de 'natuurlijke variant' ook gewoon bestaat uit mononatriumglutamaat... want daar gaan discussies over. Hoe weet jouw lijf dat de chemische verbinding de gefabriceerde versie is?

Ik gebruik het trouwens zelf ook niet hoor, omdat ik er last van krijg, maar het zit gewoon in champignons en tomaten bijvoorbeeld.
Wie niet waagt, die niet wint!

Plaats reactie