E-nummers
Moderator: Y. Lemmers
- chocoslaaf
- Berichten: 18
- Lid geworden op: 23-02-2010 00:38
E-nummers
In biologische vleeswaren van AH zit E251 (natrium nitraat)
daar staat ook het ECO-keurmerk nog op, wat kunnen we nog vertouwen!!!!
daar staat ook het ECO-keurmerk nog op, wat kunnen we nog vertouwen!!!!
-
- Berichten: 4778
- Lid geworden op: 09-03-2010 16:22
-
- Berichten: 196
- Lid geworden op: 06-08-2010 13:03
-
- Berichten: 4778
- Lid geworden op: 09-03-2010 16:22
Heb via email contact met een biologische boer. Maar deze verkoopt nog geen vleeswaar alleen vlees pakketten. Dus voorlopig moeten we het maar met een beperkter assortiment vleeswaar doen. Vond in de supermarkt wel corned beef en volgens de verpakking zat er niet veel meer in dan rundvlees en nog wat groene E nrs. Sommige soorten vleeswsar wil je echt niet meer eten als je leest wat er in zit. blijf er wel steeds om vragen!!!
-
- Berichten: 4778
- Lid geworden op: 09-03-2010 16:22
-
- Berichten: 515
- Lid geworden op: 18-08-2009 12:47
Even voor de duidelijkheid: dat is geen E-nummer van de rode lijst hoor.chocoslaaf schreef:In biologische vleeswaren van AH zit E251 (natrium nitraat)
daar staat ook het ECO-keurmerk nog op, wat kunnen we nog vertouwen!!!!
Komt van nature voor als mineraal. Komt ook voor in vrijwel alle (blad)groente.
Het wordt toegevoegd als conserveermiddel en om kleurverlies in vlees tegen te gaan.
Wie niet waagt, die niet wint!
-
- Berichten: 196
- Lid geworden op: 06-08-2010 13:03
-
- Berichten: 3243
- Lid geworden op: 20-10-2009 13:44
-
- Berichten: 515
- Lid geworden op: 18-08-2009 12:47
Natriumnitraat zit in alle bladgroenten, dan moet je die ook vermijden? Als je het verhit wordt het omgezet in nitriet (E250) en DAT is wel schadelijk (kankerverwekkend). Zo zie je maar weer dat berichtgeving ook niet alles is, wat moet je nog geloven? En het wordt aan vlees(waren) toegevoegd om botulisme tegen te gaan, daar wil je ook niet van ziek worden toch? Het blijft altijd kiezen tussen 2 kwaden...
Wie niet waagt, die niet wint!
-
- Berichten: 196
- Lid geworden op: 06-08-2010 13:03
-
- Berichten: 3243
- Lid geworden op: 20-10-2009 13:44
-
- Berichten: 679
- Lid geworden op: 24-04-2009 08:35
Helemaal met je eens, Karin! Het boekje 'Wat zit er in uw eten?' schiet zijn doel voorbij door de paranoïde toon en de vaak slechte, onwetenschappelijke argumenten waarmee de claims onderbouwd worden, als ze al onderbouwd worden.kaatjekat schreef:Natriumnitraat zit in alle bladgroenten, dan moet je die ook vermijden? Als je het verhit wordt het omgezet in nitriet (E250) en DAT is wel schadelijk (kankerverwekkend). Zo zie je maar weer dat berichtgeving ook niet alles is, wat moet je nog geloven? :roll: En het wordt aan vlees(waren) toegevoegd om botulisme tegen te gaan, daar wil je ook niet van ziek worden toch? Het blijft altijd kiezen tussen 2 kwaden...
Gebruik liever bronnen als http://www.food-info.net/ dan dit boekje voor informatie over voedseladditieven.
Kees
- SooSje
- Berichten: 15
- Lid geworden op: 04-08-2010 13:35
Bedankt voor je link Kees, ik zit al een tijdje te twijfelen of ik het boekje zal bestellen maar volgens mij kun je dan echt door de bomen het bos niet meer zien! Ik ga eens flink lezen op die site en bestel het boekje maar niet.Kees schreef:Helemaal met je eens, Karin! Het boekje 'Wat zit er in uw eten?' schiet zijn doel voorbij door de paranoïde toon en de vaak slechte, onwetenschappelijke argumenten waarmee de claims onderbouwd worden, als ze al onderbouwd worden.kaatjekat schreef:Natriumnitraat zit in alle bladgroenten, dan moet je die ook vermijden? Als je het verhit wordt het omgezet in nitriet (E250) en DAT is wel schadelijk (kankerverwekkend). Zo zie je maar weer dat berichtgeving ook niet alles is, wat moet je nog geloven? :roll: En het wordt aan vlees(waren) toegevoegd om botulisme tegen te gaan, daar wil je ook niet van ziek worden toch? Het blijft altijd kiezen tussen 2 kwaden...
Gebruik liever bronnen als http://www.food-info.net/ dan dit boekje voor informatie over voedseladditieven.
Kees
-
- Berichten: 111
- Lid geworden op: 26-02-2011 14:15
-
- Berichten: 3243
- Lid geworden op: 20-10-2009 13:44
-
- Berichten: 102
- Lid geworden op: 14-03-2011 09:03
Het boekje met de E-nummers heb ik in de la van de keukentafel liggen. Ik mijd lang niet alle omschreven 'additieven': de groene en oranje gaan bij mij gewoon de pan in. Van de rode heb ik de volgende op de taboelijst staan:
E261 Mononatriumglutamaat
E950 Ascesulfaam-k
E951 Aspartaam
E202 Kaliumsorbaat
E640 Glycine
E132 Indigotine of Indigokarmijn, plus alle andere chemische kleurstoffen
E210 t/m E213 Benzoeënzuur en verwante middelen
En verder alles waar zilver, goud, zoutzuur en zwavelzuur in zit.
Dat zijn wat mij betreft de ergste, al ben ik er vast een aantal vergeten. Het boekje is op zich een handig naslagwerk, omdat alles er gemakkelijk in te vinden is. Ik neem het wel met een behoorlijke korrel zout (zonder zuur :wink:). Er staan zoveel spelfouten in, dat het me stoort. Als iets echt zo belangrijk is, waarom wordt er dan niet zorgvuldiger mee omgesprongen?!? Maar goed, het meeste neem ik voor waar aan. Het was verhelderend te lezen, dat Ve-Tsin in China al honderden jaren gebruikt wordt, maar dan wel in de natuurlijke variant en niet het chemische mononatriumglutamaat.
Het gaat erom dat jij eet waar je je goed bij voelt!
E261 Mononatriumglutamaat
E950 Ascesulfaam-k
E951 Aspartaam
E202 Kaliumsorbaat
E640 Glycine
E132 Indigotine of Indigokarmijn, plus alle andere chemische kleurstoffen
E210 t/m E213 Benzoeënzuur en verwante middelen
En verder alles waar zilver, goud, zoutzuur en zwavelzuur in zit.
Dat zijn wat mij betreft de ergste, al ben ik er vast een aantal vergeten. Het boekje is op zich een handig naslagwerk, omdat alles er gemakkelijk in te vinden is. Ik neem het wel met een behoorlijke korrel zout (zonder zuur :wink:). Er staan zoveel spelfouten in, dat het me stoort. Als iets echt zo belangrijk is, waarom wordt er dan niet zorgvuldiger mee omgesprongen?!? Maar goed, het meeste neem ik voor waar aan. Het was verhelderend te lezen, dat Ve-Tsin in China al honderden jaren gebruikt wordt, maar dan wel in de natuurlijke variant en niet het chemische mononatriumglutamaat.
Het gaat erom dat jij eet waar je je goed bij voelt!
-
- Berichten: 515
- Lid geworden op: 18-08-2009 12:47
Maar wat als de 'natuurlijke variant' ook gewoon bestaat uit mononatriumglutamaat... want daar gaan discussies over. Hoe weet jouw lijf dat de chemische verbinding de gefabriceerde versie is?
Ik gebruik het trouwens zelf ook niet hoor, omdat ik er last van krijg, maar het zit gewoon in champignons en tomaten bijvoorbeeld.
Ik gebruik het trouwens zelf ook niet hoor, omdat ik er last van krijg, maar het zit gewoon in champignons en tomaten bijvoorbeeld.
Wie niet waagt, die niet wint!