Pagina 1 van 1

waarom de 4 x 1/4 regel?

Geplaatst: 15-04-2016 12:01
door Yvonne Lemmers
Door de 4 x 1/4 regel aan te houden heb je in het koolhydratenuur de mooie balans van 2 x GOK-oranje en 2x GOK-groen.
Dus de helft van de oranje lijst, en de helft van de groen lijst.
De helft van de maaltijd is dus koolhydraatrijk, de rest bevat eiwitten, vetten en vezelrijke groenten.
Als je in je koolhydraten uur GEEN groenten van de groene lijst eet, dan wordt het koolhydraatrijke uur dus twee-derde oranje en een-derde groen.
Dat betekent: koolhydraatrijker en minder vezels/ballast.
De glycemische lading van de maaltijd wordt daardoor hoger. Hoe hoger de glycemische lading hoe sneller de bloedsuiker stijgt. Het lichaam gaat dan meer van het vetproducerende hormoon insuline aanmaken. De glucose wordt sneller weggewerkt uit het bloed. De koolhydraten komen terecht in de spieren en de lever in de vorm van glycogeen. Deze glycogeenvoorraden zijn beperkt. Zijn ze vol dan maakt het lichaam van de overtollige koolhydraten vetten, wat keurig netjes wordt opgeslagen als lichaamsvet.

Zaak is dus om de glycemische lading van een maaltijd laag te houden.
De koolhydraten dus 'verpakken' in eiwitten en vetten. Vandaar ook de richtlijn om bij de groene maaltijden en tussendoortjes de groenten (waar altijd wat koolhydraten in zitten) niet los te eten.

Googletip: Glycemische lading.

Glycemische belasting verlagende tip: voeg iets van zuur toe aan de maaltijd. (bijv. augurken, cocktailuitjes, azijn). Onze voorouders wisten het al. Daarom deden ze door de stamppotten een scheutje azijn en piccalilly, zure bom of uitjes erbij.