Bij een brand is het brandweermannen-gehalte hoog.
Hoe groter de brand hoe meer brandweermannen er opgeroepen worden om de brand meester te maken.
Een hoog brandweermannengehalte is dus gerelateerd aan de ernst van de zaak.
Om branden te voorkomen is het dus belangrijk
om het gehalte aan brandweermannen
zo laag mogelijk te houden.
Deze preventiemaatregel klinkt onlogisch toch?
Een dergelijk soort "logica" als bovenstaand brandweerverhaal is de basis van de opvatting
dat een laag cholesterol gehalte hart- en bloedvaten zou voorkomen.
Biologisch:
- Het lichaam maakt cholesterol aan ter bescherming van hart- en bloedvaten, juist als noodmaatregel tot behoud van het lichaam.
Net zoals het lichaam witte bloedlichaampjes aanmaakt om infecties te weren.
Waarom is een geneesmiddel tegen witte bloedlichaampjes (bio)logisch gezien onzin
en waarom zou een geneesmiddel wat cholesterol verlaagt dan logisch zijn?[/list:u]
Hieronder de samenvatting van een zeer leesbaar uitvoerig artikel over het-cholesterol-is-slecht-sprookje van medisch journalist Melchior Meijer.
Lees, huiver, word boos en doe er je voordeel mee.
Er is ook een link naar de video van cholesterolspecialist Dr. Uffe Ravnskov (engelstalig)
Enkele feiten
1. Cholesterol is geen dodelijk gif, maar van vitaal belang voor de constructie en het functioneren van alle lichaamscellen.
Cholesterol is ‘goed’ noch ‘slecht’. Het cholesterolgehalte van het bloed wordt bepaald door talrijke factoren, zoals stress, lichamelijke activiteit, gewichtsverandering en roken.
2. Een hoog cholesterol veroorzaakt atherosclerose (‘aderverkalking’) en hartinfarcten, zo wordt algemeen beweerd. Talrijke studies hebben echter laten zien
dat mensen met een laag cholesterol net zo veel aderverkalking ontwikkelen als mensen met een hoog cholesterol.
3. Ons lichaam produceert 3 a 4 keer zoveel cholesterol als we met de voeding binnen krijgen.
De productie stijgt wanneer we te weinig cholesterol eten en neemt af zodra onze voeding meer cholesterol bevat. Dit verklaart waarom het zo moeilijk is het cholesterolgehalte met de voeding te beinvloeden.
4. Cholesterol en verzadigd vet in de voeding hebben niets te maken met de ontwikkeling van atherosclerose of het risico op een hartinfarct.
Meer dan 30 wetenschappelijke studies hebben bijvoorbeeld aangetoond dat infarctpatiënten in de periode voorafgaand aan hun infarct niet meer vet hebben gegeten dan gezonde mensen.
5. Cholesterolverlaging met de medicijnen die werden gebruikt vóór de introductie van de statines, kan het risico te overlijden aan een hartinfarct niet verlagen;
bovendien zijn deze medicijnen schadelijk voor de gezondheid en kunnen ze het leven verkorten.
6. De nieuwe klasse cholesterolverlagers, de statines, verlagen het risico op een hartinfarct, maar het effect is erg zwak en heeft niets met cholesterolverlaging te maken.
Helaas zijn statines ook kankerverwekkend, tenminste in proefdieren. Of ze ook voor mensen kankerverwekkend zijn, weten we nog niet zeker, omdat de statines pas tien jaar worden gebruikt. Roken leidt ook niet binnen tien jaar tot longkanker.
7. Een hoog cholesterolgehalte is een risicofactor voor minder dan 10 % van degenen die overlijden aan een hartinfarct.
Daarentegen beschermt een hoog cholesterol tegen infecties en leven oudere mensen met een hoog cholesterol langer dan oudere mensen met een laag cholesterol.
8. Veel van deze feiten zijn gedurende de laatste decennia gepresenteerd in wetenschappelijke tijdschriften en boeken,
maar slechts weinigen zijn ervan op de hoogte.
9. De reden dat het publiek, artsen en de meeste onderzoekers hier nog nooit van hebben gehoord,
is dat studies die de cholesterolhypothese tegenspreken, worden genegeerd of verkeerd worden geciteerd in de wetenschappelijke literatuur.
Lees hier verder voor het volledige artikel van Melchior Meijer
Zie ook de blogberichten op mijn website betreffende cholesterol
Ter aanvulling nog twee interessante links:
http://www.healingfoods.nl/131-hart-vet
http://www.healingfoods.nl/informatie/1 ... n-statines